Što Učiniti i Kada to Učiniti na Kraju Vremena

Povratak na Glavnu Stranicu


 

 

 

Dragi čitatelji,

 

U ovim vremenima velike nestabilnosti i nesigurnosti, Bog želi olakšati teret svoga naroda s uputama što učiniti i kada to učiniti. Te se upute nalaze u Njegovoj Svetoj Riječi za sve koji će je primiti. Ovaj dokument će vas obavijestiti o tome točno kada prodati svoju imovinu i uložiti u završno djelo Boga koji uključuje planetu Zemlju.

 

U Velikoj Borbi, str. 25, Ellen White opisuje posljednje DOSLOVNO ispunjenje Ezekiela 9. Ona kaže da ispunjenje PREDSLIKAVA strahote posljednjeg velikog dana. Ona kaže da proučavamo 9. poglavlje Ezekiela i da će se doslovno ispuniti. U Svjedočanstvima, sv. 5, str. 211, i u Ezekielu 9. poglavlje kaže da će ovaj debakl u kojem će muškarci, djevojke i djeca biti zaklani bez milosti, početi u Njegovoj Crkvi, Njegovom Svetištu, Jakovljevoj Kući, s onima koji su bili privilegirani velikom svjetlošću.

 

Lažni učitelj iz Australije i čovjek u Teksasu koji kaže amen svemu što učitelj kaže, koji se predstavljaju kao SDA "reformatori," kažu da će Ezekiel 9 biti ispunjen prije Nacionalnog Nedjeljnog Zakona. Podučavaju da je lažna izjava Will Rossa ispunjenje Ezekiela 9 PRIJE DONOŠENJA NEDJELJNOG ZAKONA. To se protivi sljedećim stvarima koje Biblija i Ellen White kažu:

 

1.   Pokolj POČINJE U NJEGOVOJ CRKVI, kaže Biblija i Ellen White. U izjava Will Rossa kaže da svaki Adventist bježi, a vođe nisu više nikada viđene. Svi loši su izrešetani iz crkve i oni samo nestanu negdje, umjesto da su zaklani u crkvi, Njegovom Svetištu.

 

2.   Biblija također kaže da pokolj POČINJE u Njegovom Svetištu, Ezekiel 9:6: Eze 9:6 Pobijte hametice staro i mlado, i djevice i nejačad i žene, ali se ne primičite nijednom čovjeku na kojemu je znamen. I počnite od mojega Svetišta. Počeše dakle sa starim ljudima koji bijehu pred Domom.

 

3.   Ellen White kaže u 5T 451 i 464, da je gnjusoba opustošenja Nedjeljni Zakon, te ona povlači pararelu ovog otpadništva s rimskim generalom Cestius Gallusom, dok dolazi na židovsko tlo i postavljaj rimsku oznaku 66. god. Tada je bilo 3 ˝ godišnji predah tijekom kojeg su svi pravi kršćani pobjegli. Dakle, ako je ono što se dogodilo u prvom doslovnom ispunjenju Ezekijina 9 bila predslika, a Ellen White izravno povezuje Nedjeljni Zakon s događajem u kojem je Cestius Gallus doveo svoje trupe na židovsko tlo 66. godine, a onda je otišao i Tit se vratio 3 i pol godine kasnije i uništio Hram i Jeruzalem, tada će scenarij kraja vremena slijediti ovu PREDSLIKU, a ne neku lažnu Will Rossovu izjavu koja proturječi i Bibliji i Ellen White.

 

4.   Također, u Svjedočanstvima 5, nema odvajanje troske od zlata sve do Nedjeljnog Zakona, a to je odvajanje kukolja od pšenice, koje nema nikakve veze s odvajanjem od otpadništva otvorenog grijeha, što Ellen White kaže da su pravi reformatori učinili u SVAKOJ SLIJEDEĆOJ GENERACIJI, DA 232, iz jednog razloga: Crkvene vođe ne bi tolerirale svjetlost.

 

5.   U Kristovim Usporedbama, str. 70-72, kukolj se definira kao neiskreni vjernici čije bi motive morali prosuđivati kako bismo ih iskorijenili. Oni prebivaju sa pšenicom do posljednje žetve. Ne smijemo suditi motive. Ali moramo osuditi otpad otvorenog grijeha i zato su Isus i njegovi učenici napustili otpalu crkvu njihovog vremena (DA 232); zbog toga su Protestanti napustili Rimokatolicizam, i zato su Adventisti napustili otpali Protestantizam u protestantskoj reformaciji.

 

6.   Ellen White je rekla da otvoreni grijeh treba biti izbačen iz crkve. To se nije dogodilo jer također kaže da moramo uzdisati i vikati zbog svih gnjusoba koje su se dogodile usred crkve, duhovnog Jeruzalema. Ona također kaže da ćemo biti korporativno odgovorni za grijehe ako ostanemo u crkvi u kojoj prebiva otvoreni grijeh.

 

7.   "Posebno obratite pozornost na ovu stvar: oni koji primaju čisti pečat istine, iskovan u njima silom Svetoga Duha, prikazan pečatom čovjeka odjevenog u lan [Ezekiel 9], jesu oni "koji uzdišu i viču zbog svih gnjusoba što se čine u crkvi." Njihova ljubav prema čistoći i časti i slavi Božjoj je takva, i imaju tako jasan pogled prekomjerne grešnosti grijeha, da su predstavljeni kao da su u agoniji, čak uzdišući i vičući. " {RH, June 8, 1886 par. 2}                                                    

 

Zašto spominjem dva tvorca lažnih tablica? Prije više od deset godina, Gospodin mi je pokazao slučaj ove dvojice ljudi, i da su oni proto-tip rešetanja i da će se boriti protiv istine Biblije i Duha Proroštva do njihovog sudbonosnog kraja. Mrze glasnika koji s Biblijom i Duhom Proročanstva potvrđuje događaje kraja vremena, i, kao Sotona, neće odustati bez borbe. Stoga su sami smislili poruku, sa svojim vlastitim lažnim znakovima; njihovom vlastitom gnjusobom opustošenja, a ne onom koju Ellen White daje kao paralelu s Cestius Gallusom u 66. godini. Oni zamjenjuju lažnu Will Rossovu izjavu za nepogrešivo proročanstvo Biblije Ezekiela 9 i proročanstvo Ellen Whitea o PREDSLICI doslovnog ispunjenja Ezekiela 9.

 

Kada biste mogli pročitati gadne, sotonske komentare koje mi šalju gotovo svakodnevno, znali biste da njihova poruka nije od Duha Svetoga, SAMO na osnovu tog dokaza! I prijatelju, ovo je samo jedan od mnogih primjera sumnjivih vjetrova koji pušu i nastavit će puhati dok se Isusov dolazak približava.

 

Kolovođa, jedan od dvojice muškaraca, optužio je Ellen White da je slobodni zidar zbog njezine nadgrobne ploče u obliku obeliska. Drugi muškarac je rekao da je Ellen White potpuno u krivu o korporativnoj odgovornosti, stoga me nije povrijedila ni jedna stvar koju su ti ljudi rekli, jer spremno proturječe Bogu Svemogućem i Ellen G. White.

 

Prije čitanja ovog dokumenta, bilo bi mudro da se molite o sljedećim izjavama Ellen White i imajte ih na umu dok čitate ostatak vizije. Namjerno ponavljam (VIŠE OD JEDNOM) neke aspekte za koje smatram da su važni za razloge naglašavanja.

 

"Svjetlost koju je Daniel primio od Boga bila je dana posebno za ove posljednje dane. Vizije koje je vidio na obalama Ulaja i Hiddekela, velikih rijeka Šinara, sada su u procesu ispunjenja, a svi prorečeni događaji uskoro će se [BUDUĆNOST] dogoditi." {TM 112.3, 113}

 

Svjetlost koju je Daniel primio u svojim vizijama uz obale Ulaja i Hiddekela zabilježeno je u Danielu 8 i 10. Vidite Daniel 8:2 o Ulaiju i Danielu 10:4 o Hiddekelu. Zapamtite, velika je točka da će se SVI DOGAĐAJI iz vizija kraj Ulaia i Hiddekela USKORO DOGODITI.

 

Mnogi pogrešno tumače riječi Ellen White o vremenu. Odredila je "proročko vrijeme", koje je dan za godinu kada je rekla da neće biti više praćenja vremena. Bilo kakvo doslovno vrijeme u budućnosti neće biti test jer neće propasti kao datum 1844. godine. Ako to nije istina, Ellen White postaje lažni prorok po svojim riječima rekavši da će se SVI DOGAĐAJI dogoditi koje je Daniel vidio u viziji na rijeci Ulai i Hiddekel. Tako oni koji tumače riječi Ellen White o vremenu da znače SVE VRIJEME, uključujući i doslovno vrijeme, čine nju lažnim prorokom svojim lažnim tumačenjem.

 

"Svjetlost koju je Daniel primio od Boga bila je dana posebno za posljednje vrijeme. Vizije koje je vidio na obalama Ulaja i Hiddekela, velikih rijeka Šinara, sada su u procesu ispunjenja, a svi prorečeni događaji uskoro će se dogoditi." Letter 134, May 27, 1898, to J. H. Kellogg.

 

Hiddekel je ista rijeka kao i današnja rijeka Tigris i koristi se na samo jednom drugom mjestu u Bibliji, Dan 10:4, gdje je u engleskoj verziji naziv preveden jednostavno "Hiddekel" kako je preuzeto iz sljedeće poveznice: Židovska enciklopedija:

 

http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=213&letter=T

 

http://www.christiananswers.net/dictionary/shushan.html

 

https://www.znacenje-imena.com/hidekel

 

Hebrejska riječ Hiddekel ponovno se spominje samo u Danielu 10:4. Tigris/Hiddekel rijeka je poznata kao Idiklat/Diklat u asirskom.

Ovo bi stavilo Daniela negdje na područje današnjeg Iraka i današnju rijeke Tigris.

 

Također bilo bi dobro proučiti i ovu poveznicu: https://slugagospodnji.neocities.org/daniel8zakrajvremena.htm

 

"Subota će biti pitanje u velikom sukobu u kojem će sav svijet sudjelovati. [Otk 13:4-8,10 citirano]. Ovo ČITAVO POGLAVLJE je otkrivenje onoga što će se sigurno dogoditi (budućnost) [Otk 13:11,15-17) " E.G. White, (MS 88, 1897). SDA Bible Commentary, Vol. 7a, p. 979. Col. 2.

 

Sada pročitajte Otkrivenje 13:1-5, gdje piše da će biti period od 42 mjeseca (3 ˝ godine) NAKON što je rana izliječena. Očito rana još nije potpuno izliječena! Rana je potpuno izliječena kad se donese Nedjeljni Zakon.

 

Ovo je presudna upotreba za one koji vjeruju da je Ellen White rekla da nema više vremenskog proročanstva. To nije ono što je ona rekla. Rekla je da više neće biti proročanstava proročkog vremena (dan za godinu), a to je rekla zato što, od oko 1844. i nekoliko godina poslije, neki su ponovno postavljali vrijeme za 2300 dana. Njezina je svrha bila zaustaviti tu praksu.

 

Posljednje razdoblje povijesti Zemlje obuhvaća najmanje period od 3 ˝ godine (42 mjeseca). U Bibliji mjesec dana iznosi 30 dana. Antikrist vlada 1260 dana ili 42 mjeseca, Otkrivenje 13:1-5, NAKON što je rana izliječena. To se podudara s predslikom 66. kada je Cestius prvi put stigao na židovsko tlo. Tek nakon tri i pol godine Jeruzalem je uništen. Ellen White izjednačava Nedjeljni Zakon s dolaskom Cestiusa na židovsko tlo, Testimonies, Vol. 5, 451, 464.

 

Nedjeljni zakon neće biti PRISILAN pod kaznom smrti kada se prvi puta izglasa zakon. Bit će PRISILAN pod smrtnom kaznom na dan 1290. Sve ću pojednostaviti kako slijedi:

 

§  1. dan: Nedjeljni Zakon je ozakonjen, ali ne i prisilan.

 

§  Dan 1260: 30-dnevno razdoblje upozorenja da se primi žig.

 

§  Dan 1290: Nedjeljni Zakon će biti prisilan s kaznom da ne možete kupovati ni prodavati i/ili smrti.

 

Bilješka: Bit će 30-dnevno razdoblje upozorenja koje počinje 1260. dan kako bi se primio žig. To razdoblje od 30 dana zbrojeno s 1260 = 1290 dana. Dana 1290. nastupit će zakon da nema kupovanja ni prodavanja i smrtna kazna za sve koji odbiju primiti žig zvijeri.

 

Scenarij na kraju je upravo onakav kakav se dogodio 66. godine Kako to sa sigurnošću možemo znati? Ellen White je rekla da ne bježimo u planine na prvi dan Nedjeljnog Zakona; ona taj period izjednačava s dolaskom Cestijusa na židovsko tlo 66. godine. Ona kaže da na početku Nedjeljnog Zakona moramo otići iz gradova u  manje gradove ili sela, u pripravnosti za odlazak u planine. 66. godine Rimljani su došli na židovsko tlo i potom se povukli. U tom povlačenju, vjerni Židovi pobjegli su u Pellu. Bježanje u Pellu je paralelno s našim odlaskom u manje gradove iz kojih ćemo otići u osamljena mjesta u planinama, jer je Pella bila bujna dolina koja je obilovala vodom i bila je okružena planinama u koje bi kršćani mogli pobjeći 3 i pol godine kasnije, kada je Tit proširio svoju potragu za Židovima izvan Jeruzalema.

 

U scenariju za kraj vremena postoji vremenski rok od tri i pol godine od početka Nedjeljnog Zakona dok ne bude PRISILJAVAN pod prijetnjom kupnje/prodaje i smrti. To se podudara s 3 ˝ godine koje su protekle od vremena kada je Cestius prvi put došao na židovsko tlo 66. godine, do 70. godine kada su Jeruzalem i Hram bili uništeni.

 

"U jesen 66. godine Cestius je usredotočio svoju cijelu silu na Jeruzalem. Stigao je za vrijeme proslave blagdana sjenica, i iako je bila Subota, Židovi su napustili svoje vjerske obrede i potrčali napasti Cestiusove trupe. Na zaprepaštenje Rimljana i Židova razbili su rimske redove. Doista, Josip [Josephus] izjavljuje da je samo bočni napad pješaka i konjice spasio Cestiusove snage. Više od 500 rimskih vojnika poginulo je, dok su Židovi izgubili samo 22 čovjeka (Rat II 198, 2 [519]). U ovom trenutku Agripa je poslao veleposlanstvo Židovima; njihova reakcija je bila napad na njegove predstavnike, ubijanje jednog i ranjavanje drugog. Potaknut obećanjem kraljevske stranke u Jeruzalemu da će otvoriti vrata za njega, Cestius je tada okupio svoje trupe za svježi napad i prodro sve do sjevernog zida Hrama. Zatim se nešto zapanjujuće dogodilo: Cestius je povukao svoje postrojbe i strateški se postavio u tako slab položaj među judejskim brdima da su ga Židovi mogli napasti i ubiti više od 5,000 pješaka i gotovo 500 konjanika, uključujući i mnoge časnike, kao i oplijeniti mnogo materijala.

 

Zatišje pred buru. - Poraz i povlačenje Cestiusa dali su mnogim konzervativnim Židovima mogućnost da pobjegnu iz Jeruzalema. Neki od njih su se pridružili Agripi, drugi su tražili tišinu na selima, a neki su potpuno napustili zemlju. U ovom trenutku su kršćani u Jeruzalemu pobjegli u skladu s upozorenjem Isusa koji je zabilježen u Mat 24:15-19. Prema Euzebiju, povjesničaru iz 4. stoljeća, kršćane u Jeruzalemu upozorili su proroci prije početka rata, da trebaju napustiti osuđeni grad i tražiti utočište u Pelli u Peraei. Oni su sada iskoristili ovu priliku kako bi mogli pobjeći (Ecclesiastical History iii. 5, 3).” SDA Bible Commentary, Vol. 5, 74, 75.

 

Proročanstvo o 1260, 1290 i 1335 Dana Daniela 12

 

Sljedeći što ću vam pokazati je ono što sam vjerovao i poučavao od sredine 1980-ih, ali sam vidio i potvrđeno mi je u jednoj moćnoj viziji koja se dogodila oko 5 ujutro, 7. ožujka 2001. Razlog ovih doslovnih vremenskih razdoblja jest očuvanje hrabrosti svetaca tijekom najvećeg vremena nevolje ikada. Čovjek se boji nepoznatog, pa će očito ohrabriti svece da znaju ove vremenske rokove. Samo 144,000 će morati znati cijelu shemu vremena, jer samo oni će izdržati duljinu tog vremena i biti preneseni bez da vide smrt. 144,000 će znati da su dio 144,000 nakon što prođe 1335. dan. Razlozi za to znanje razradit će se dalje u ovoj objavi.

 

Desetljećima sam svjestan najfleksibilnijih argumenata protiv doslovnog vremena, ali oni su rezultat pogrešnog tumačenja. Pokazano mi je objašnjenje sljedeće izjave Ellen G. White:

 

"Potrebno je proglasiti poruke prvog i drugog anđela, ali nikakvo daljnje svjetlo nije se trebalo otkriti prije no što su ove poruke učinile svoj specifični posao. To je predstavljeno anđelom koji stoji s jednom nogom na moru, proglašavajući s najsvečanijom zakletvom da vremena više ne treba biti.

Ovo vrijeme, koje anđeo objavljuje sa svečanom zakletvom, nije kraj povijesti ovoga svijeta, niti perioda milosti, nego proročkog [dana za godinu] vremena, koje treba prethoditi dolasku našega Gospodina. To jest, ljudi neće imati drugu poruku koja će se iznijeti u definirano vrijeme. Nakon tog razdoblja, dostižući od 1842. do 1844. godine, ne može se određivati proročko vrijeme (dan za godinu dana). Najduže obračunavanje doseže do jeseni 1844." E.G. White, SDA Bible Commentary, Vol. 7a, p. 971.

 

Proročko Vrijeme Protiv Doslovnog Vremena

 

Trebali bi vrlo pažljivo ispitati sljedeću izjavu gospođe Ellen White:

 

"Ovo vrijeme, koje anđeo objavljuje sa svečanom zakletvom, nije kraj povijesti ovoga svijeta, niti perioda milosti, nego proročkog vremena, koje treba prethoditi dolasku našega Gospodina. To jest, ljudi neće imati drugu poruku koja će se iznijeti u definirano vrijeme. Nakon tog razdoblja, dostižući od 1842. do 1844. godine, ne može se određivati proročko vrijeme. Najduže obračunavanje doseže do jeseni 1844. {7BC 971.7}

 

Na vlastitu štetu mnogi Adventisti nisu primijetili u gornjoj izjavi da Ellen White dvaput kaže: "proročko vrijeme." Nema više definitivnog praćenja proročkog vremena, što se treba shvatiti kao dan za godinu. Najduže računanje proročkog vremena (dan za godinu) doista je sezalo do jeseni 1844. To je dokaz da Ellen White govori o proročkom vremenu (dan za godinu), jer je to tip vremena koji ukazuje na jesen 1844. Ellen White ne govori o doslovnim vremenskim proročanstvima.

 

Pokazano mi je da nikad više nećemo biti testirani nikakvim neuspjehom bilo kakve poruke određenog proročanskog vremena (dana za godinu) kao što je to bio slučaj 1844. jer je proročko vrijeme (dan za godinu) završilo 1844., ali da postoje doslovna vremenska proročanstva koja se primjenjuju na kraj vremena. Daniel kaže dvaput u Danielu 8, da se njegovo proročanstvo odnosi na kraj vremena.

 

Čak i djelomično ozdravljenje rane nije se dogodilo do 1929. godine, kada je Lateranskim ugovorom obnovljena temporalna moć pape, koji je dobio vlast nad Vatikanom. Stoga, 42-mjesečno razdoblje određenog, doslovnog vremena nije bilo moguće ispuniti prije ozdravljenja rane.

 

Ellen White je rekla da se sve poruke sedam crkava primjenjuju do kraja vremena i da 10 dana Otkrivenja 2:10 ima još jedno aplikaciju za kraj vremena u doslovnim danima.

 

"Poruke [množina] dane crkvama u Aziji prikazuju stanje stvari koje postoje danas u crkvama vjerskog svijeta. Imena crkava simboli su kršćanske crkve u različitim razdobljima kršćanskog doba broj crkava - sedam - ukazuje na potpunost i simbolična je činjenici da se poruke [množina] protežu do kraja vremena i primjenjive su danas, dok opisi simboliziraju stanje Božjega zvaničnog naroda, - istina o pšenica koja se razvija okružena kukoljem; koja stoji na svojoj vlastitoj vječnoj osnovi kontrastirana sa zabludama." Ms 81, 1900, pp. 17, 18. ("Solomon's Reign," 1900.) {1MR 372.2}

 

Otk 2:10 "Ništa se ne boj onoga što ti je trpjeti! Evo neke će od vas đavao baciti u tamnicu da budete iskušani; i imat ćete nevolju deset dana. Budi vjeran do smrti, i dat ću ti vijenac života."

 

Većina mučenika će se dogoditi u tom vremenu kao sjeme za druge. Doista će biti mnogo mučenika za svjedočanstvo i kao sredstvo dovođenja drugih u istinu. Mučeništvo će započeti oko 1260. dana, jer Ellen White kaže da će neki predvidjeti dekret koji će se primjenjivati 1290. dana. Mučeništvo će se nastaviti od 1290. do 1335. dana. Oni koji ostanu živi do 1335. dana znat će da su dio 144,000, jer će period milosti završiti u to vrijeme, a Ellen White kaže da više nema mučenika nakon zatvaranja perioda milosti.

 

Postoji doslovna veza na kraju vremena s deset dana tjeskobe iz Otkrivenja 2:10, što je isto vrijeme tjeskobe koje je spomenuto u Danielu 12:1 te da se to također odnosi na određeno vrijeme. Ovo mi je pokazano tri puta. Sve koji tumače da nema više definiranog vremena koje se treba ispuniti trebalo bi prisiliti da se suoče s tim određenim vremenskim crtama.

 

Uništenje Jeruzalema 70. i Predslika Tipologije Bježanja iz 66.

 

Ellen White je rekla da je vrijeme Židova koje se protezalo od 27. do 70. godine, predslika koja simbolizira uništenje svijeta na kraju vremena, ali da uništavanje počinje u Njegovom Svetištu, Ezekielu 9:6, "Jeruzalemu", otpaloj SDA crkvi. Ellen White je rekla da Ezekiel 9 ima još jedno DOSLOVNO ispunjenje i nema sumnje da je povijest Židova iz 27.-70. bilo ispunjenje Ezekiela 9 i 22:17-31. Vremenski period od 27. do 70. godine uključuje vrijeme kada je Isus počeo "skupljati" izvan otpale židovske crkve, one koji bi nosili evanđelje svijetu. Desire of Ages, p. 232.

 

Bog mi je pokazao da je čitava povijest koju možemo naći u Velikoj Borbi, 1. poglavlju, predslika onoga što će se dogoditi na kraju vremena. To predodređeno uništavanje počinje u Njegovom Svetištu, "Jeruzalemu", otpaloj zvaničnoj SDA crkvi, s onima koji su bili povlašteni s velikom svjetlošću, kući Jakovljevoj. Testimonies, Vol. 5, p. 211 and Ezekiel 9:6.

 

66. godine, Rimljani su se pojavili na židovskom tlu nekoliko stadija od Jeruzalema. To je smatrano gnjusobom opustošenja. Ellen White uspoređuje taj čin s donošenje Nacionalnog Nedjeljnog Zakona, Testimonies, Vol. 5, 451, 464.

 

"Kao što je približavanje rimske vojske bilo znak za učenike da je došlo vrijeme opustošenja Jeruzalemu, tako će i ovo otpadništvo (Nedjeljni Zakon u kontekstu) biti znak nama da je granica Božjeg strpljenja dostignuta, da je mjera bezakonja naše nacije prepuna, i da se anđeo milosti sprema raširiti svoja krila da odleti i nikada se više ne vrati. Tada će Božji ljudi biti bačeni u one scene nevolje i boli koje su proroci opisivali kao vrijeme "Jakovljevih muka." Vapaji progonjenih vjernika uzdizat će se do neba. Kao što je Abelova krv vikala sa zemlje, tako će i glasovi mučenika - iz njihovih grobova, iz morskih dubina, iz planinskih pećina i ispod manastirskih grobnica - vikati: "Dokle, Gospodaru sveti i istiniti, ne sudiš i ne svetiš krvi naše na onima što žive na zemlji?" {5T 451.2}

 

"Sada nije vrijeme da Božji narod svoju ljubav i pažnju usredotoči na sabiranje blaga u ovom svijetu. Nije daleko vrijeme kada ćemo, slično prvim Kristovim učenicima, biti primorani tražiti utočište u pustim i usamljenim skrovištima. Kao što je rimska opsada Jeruzalema bila signal za bijeg judejskim kršćanima, tako će naša nacija pokazivanjem u dekretu kojim se provodi obavezno svetkovanje papinskog dana odmora, biti upozorenje za nas. Tada će biti vrijeme da napustimo velike gradove, spremni da napustimo i manje kako bi sklonište potražili u usamljenim kućama i zabačenim mjestima među planinama. A sada, umjesto da tražimo skupe i raskošne stanove ovdje, trebali bi se pripremati za odlazak u bolju zemlju, onu nebesku. Umjesto da svoja sredstva trošimo na zadovoljavanje svojih prohtjeva, trebamo se privikavati na štednju." Testimonies, Vol. 5, p. 464-5.

 

Očigledno, ne bježimo u planine u vrijeme početnog ozakonjenja Nacionalnog Nedjeljnog Zakona. U početku neće biti zabrane kupovanja i prodavanja niti kazne smrću. Kada bi već na početku Nedjeljnog Zakona bila kazna da se ne smije kupovati ni prodavati, ne bismo mogli preživjeti u malim gradovima u kojima se pripremamo za bijeg u planine.

 

Međutim, dok se kazne umnožavaju na zemlji, govorit će se da kazne dolaze zbog onih koji ne drže Nedjelju svetom. Kršenje nedjeljnog zakona prvo će se kažnjavati novčano i/ili pritvorom. Na dan 1260. nakon ozakonjenja nedjeljnog zakona, bit će 30-dnevno upozorenje da smrtne kazne dolaze za 30 dana. Kazne će se izvršiti na kraju tog razdoblja upozorenja od 30 dana. Daniel 12:11 kaže da ima 1290 dana od uklanjanja svagdašnjeg (Božjeg zakona; preciznije subotnje zapovijedi). Tada će se prisiljavati žig zvijeri.

 

3 i Pol Godine Bježanja iz 66. godine

 

66. godine, Rimljani su došli na židovsko tlo, ali nisu uništili hram i grad Jeruzalem u to vrijeme. Bilo je nekih bitki, ali Cestius, rimski general, povukao je svoje postrojbe i vratio se u Rim. Ovo je bio prorokovani predah pri kojem su kršćanski Židovi trebali bježati u Pellu. Pobjegli su iz Jeruzalema u jesen 66. godine, 3 i pol godine prije uništenja Jeruzalema 70. god. Ovo je vremensko razdoblje od 3 ˝ godine bila je predslika istog vremenskog perioda na kraju vremena, jer je taj događaj zabilježen u 1. poglavlju Velike borbe, a Ellen White je rekla da je ovo poglavlje predslikava uništenja svijeta na kraju vremena, POČEVŠI OD NJEGOVOG SVETIŠTA, 5T 211. Evo kratkog pregleda scenarija kraja vremena koji mi je pokazan. Treba imati na umu kod računanja da Biblijski mjesec ima 30 dana.

 

1.   Donesen je Nacionalni Nedjeljni Zakon. Kazne od 1. do 1260. dana uključuju novčanu kaznu i/ili kaznu zatvora. Ovo je oduzimanje svagdašnje ili trajnog - Božjeg zakona. Daniel 12:11 kaže da će od vremena kada se oduzme svagdašnja i postavi gnjusoba opustošenja proći tisuću dvjesta i devedeset dana. Dakle, imamo dvije vremenske linije, 1260 i 1290 Daniela 12. Razlika između ta dva je 30 dana upozorenja - 1290 minus 30 = 1260.

 

2.   Tijekom razdoblja od 1260 dana, Božja srdžba počinje se izlijevati zbog kršenja Njegova zakona. Ti će se sudovi povećavati u ozbiljnosti i okrivit će se oni koji ne drže Nedjelju svetom. Zato će biti odlučeno da se Nedjeljni Zakon prisiljava pod smrtnom kaznom 1290. dana, nakon 30 dana upozorenja od 1260-1290.

 

3.   Ellen White povlači pararele donošenja nedjeljnog zakona s prvim dolaskom rimskih vojnika na židovsko tlo u 66. godini. Tada će doći vrijeme da se preselimo u manje gradove te se pripremimo za odlazak u planine. 5T 464-5 (iznad)

 

4.   Znamo da će biti 42 mjeseca (3 i pol godine) nakon što se  rana izliječi. Otk 13:1-5

 

5.   Prema Ellen White, SDA crkva zagovarat će svetost Nedjelje?! Da. Evo citata Ellen White: "Gospodin ima spor sa svojim zvaničnim narodom u ovim zadnjim danima. U ovom sporu ljudi na odgovornim pozicijama krenut će potpuno suprotnim putem od puta kojim je krenuo Nehemija. Oni neće samo ignorirati i prezirati Subotu, već će ju pokušati sakriti od drugih tako da ju zatrpaju pod smećem običaja i tradicije. U crkvama i na velikim okupljanjima na otvorenom zraku, propovjednici će poticati ljude na nužnost svetkovanja prvog dana tjedna. Nesreće su na moru i na kopnu: i ove nesreće će se povećavati, jedna katastrofa stizat će drugu, a na malu grupu savjesnih svetkovatelja Subote će se uperiti kao na one koji donose gnjev Božji na svijet jer zanemaruju Nedjelju." E.G.White Review & Herald 18.3.1884. [Ljudi na odgovornim pozicijama koji odlaze suprotnim putem od Nehemije može se odnositi samo na duplikat Židova, to jest Adventiste].

 

Putem pregleda, svi događaji koji su bili uključeni u uništavanje Jeruzalema (1. poglavlje, Velika borba) od vremena postavljanja rimske zastave ili gnjusobe opustošenja na židovsko tlo, u jesen 66. godine, a kulminirajući uništenjem Hrama i grada Jeruzalema 70. godine, bili su predslika. Pokazano mi je da Velika borba, str. 25, 1911 izdanje, kaže da je ovaj događaj bio predslika, tipologija, koja zahtijeva antitipološko ispunjenje 3 1/2 godine. Ellen White to potvrđuje govoreći da će Ezekiel 9 imati još jedno doslovno ispunjenje. Nitko ne može zanijekati da je Ezekiel 9 bio uključen u uništenje Jeruzalema, kao i Ezekiel 22:17-31.

 

Ubijanje mučenika "legalno" počinje 1290. dan, ali Ellen White je rekla da će vladini dužnosnici okrenuti glavu od nekih ubojstava koja će se dogoditi uoči iščekivanja smrtnog proglasa.

 

Postoje dva smrtna proglasa. Prvi se odvija krajem 1290 dana, i taj će smrtni proglas biti odgovoran za mnoge mučenike. Većina mučenja će se odvijati u razdoblju od 45 dana, od 1290. do 1335. Drugi smrtni proglas se događa po Velikoj borbi 635, kada Sotona pokušava riješiti Zemlju od 144,000 svetaca u jednom odlučujućem udaru, ali ne uspijeva jer će tada Krist intervenirati u njihovo ime.

 

Bog ima ohrabrenje i upute za svoj narod u konačnom sukobu velike borbe između Krista i Sotone. Sotona bi volio da vam se uskrate ta ohrabrenja i upute jer zna da tamo gdje nema vizije ljudi propadaju zbog nedostatka znanja. Sotona je bio jednako lukav, ili više, dovodeći Adventiste sedmog dana do pogrešnog tumačenja njihovog proroka i Pisma, nego što je bio u slučaju sa Židovima, koji su primjer nas.

 

Odveden sam u viziji k Danielu 12. Rečeno mi je tri puta da Daniel 12:1 određuje vrijeme poglavlja i da njegovo ispunjenje za kraj vremena počinje nakon što Mihael ustane, a on neće ustati do vremena donošenja Nacionalnog Nedjeljnog Zakona, čime će zemlja proglasiti Njegov zakon ništavim i nevažećim (prekrši jednu, prekršio si sve) i taj će događaj započeti suđenje živih, jer ih se ne može suditi prije nego donesu odluku hoće li se pokoravati Bogu ili čovjeku te prime test poslušnosti Božjem Svetom Danu. Pokazano mi je da su oni koji su znali istinu o Suboti, ali su je se odrekli prije ovog testa, već sami sebe osudili. Tako su oni maknuli svoj pogled s Osvijetljene Staze Ponoćne Vike, i time im je nemoguće ponovno se vratiti na tu stazu, Word to the Little Flock, str. 14.

 

Vidio sam da je gnjusoba opustošenja donošenje Nedjeljnog Zakona, Rimska Zastava. Zatim, za 10-dnevno razdoblje Otk 2:10, koji se događa od 1290. do 1300. dana, vidio sam živote mnogih vjernih mučenika tijekom tih dana koji su žrtvovani kao "sjeme za nove obraćenike" kao posljedica žetve koja se događa pod iznošenjem Glasne Vike. Većina smrtnih slučajeva javlja se između kraja 1290. i 1300. dana, jer je to vrijeme kada se žig prvi put prisiljava, a svi će morati donijeti odluku u to vrijeme. Zbog toga se mučeništvo vjernika koji daju svoj život za svjedočanstvo pojavljuje u tom periodu od deset dana, ali manifestacija Ezekiela 9 na SDA crkvi proteže se od 1260. do 1335. dana, ali uglavnom od 1290. do 1335. dana.

 

Oni koji dožive do 1335. dana blagoslovljeni su jer znaju da su sigurni ako su u to vrijeme pobjegli u planine. Oni koji bježe u planine dovedeni su u Savez s Gospodinom, Ezekiel 20:34-38. Morat će nastavit davati Glasnu Viku iz skloništa koja će biti u divljini barem od 1260. do 1335. dana. Morat ćemo raditi iz divljine od 1260. do 1335. godine, jer Ellen White kaže da će neki preduhitriti prvi proglas o smrti koji počinje 1290. dan ubojstvima od 1260. dana, kada se daje upozorenje od 30 dana. Ako netko primi žig, a da ne zna što radi, te kasnije odustane kad čuje istinu Glasne Vike, bit će spašen. Svjedočiti do 1335. dana ima smisla jedino ako nakon proglasa o smrti, neki koji su prihvatili žig ipak čuju i prihvate poruku te tako budu spašeni. Međutim, moraju dati svoj život kao svjedočanstvo svoje vjere, jer oni neće biti u 144,000, a samo 144,000 imaju karakter koji se razvija tijekom vremena. Oni su poput razbojnika na križu – spašeni su, ali ipak moraju umrijeti.

 

30 dana, između 1260. i 1290. dana, predstavljaju predah za bijeg u planine. Sveci će biti u malim gradovima od vremena ozakonjenja Nacionalnog Nedjeljnog Zakona do 1260. dana (3 i pol godine), nakon čega bježe u divljinu/planine poput pravih kršćana koji su bježali u Pellu u jesen 66. - 70.

 

Neki neće moći pobjeći, nego će dati svoj život kao mučenici za svjedočanstvo svoje vjernosti Bogu. Trebali bismo se moliti za i uzgajati karaktera koji će biti potreban da bi napravili ovu veliku žrtvu. Međutim, neki koji nisu u mogućnosti pobjeći i koji su u zatvoru, bit će spašeni živi kad Krist dođe da ih spasi i prenese bez da vide smrt.

 

Ovo je toliko važno da ću ponovno sažeti. Parafrazirat ću Daniela 12:11,12:

 

A od trenutka kada će se oduzeti svagdašnja žrtva (trajni – zakon i Subota), i gnjusoba koja pustoši (Nacionalni Nedjeljni Zakon) se PRISILJAVA KAZNOM, bit će tisuću dvjesto devedeset dana. Blagoslovljen je onaj koji dočeka i dođe do tisuću tristo trideset i pet dana "(jer je 10 dana vjernih mučenika (Otk. 2:10) gotovo, pošto su se dogodili od dana 1290-1300-1335) te će 144,000 završit svoj bijeg u planine. Oni koji su bili istinski reformatori u davanju vjernog upozorenja crkvi na taj će način znati da će ostati živi da budu preneseni, a da ne vide smrt. Tako je bilo i u slučaju preslike 66.-70. godine, i Bog mi je ovo pokazao iz te predslike. Predslika zahtijeva slično antitipološko ispunjenje. Svaki kršćanin koji je u predslici pobjegao u planine bio je spašen. Hvala ti Gospodine za ovaj tip predslike!

 

144,000 svetaca će, na početku Nacionalnog Nedjeljnog Zakona, preseliti u manje gradove i sela. 1260. dan nakon donošenja Nedjeljnog Zakona, bit će tridesetodnevno upozorenje, da svi koji ne budu poštovali zakon nakon tog perioda budu teško kažnjeni, čak i ubijeni, i neće moći ni kupovati ni prodavati, ako ne budu htjeli biti poslušni Nedjeljnom zakonu (Otk 13:17). Tijekom tog 30-dnevnog perioda predaha, 144,000 će pobjeći u planine i druga skrovita mjesta, baš kao u tipu 66.-70., vjerni Židovi pobjegli su najprije na Pellu, a zatim 3 1/2 godine kasnije u planine Pelle. Upravo nakon tog vremena (trideset dana upozorenja), pa čak i u iščekivanju za druge, istiniti i vjerni mučenici će biti ubijeni kao sjeme za druge. Bog mi je pokazao da će neki biti ubijeni ne zbog poslušnosti Kristu, već zbog žestokog suprotstavljanja takvom napadu na njihovu slobodu. Mislim na Židove koji neće prihvatiti Nedjeljni Zakon, no ne prihvaćaju ni Krista.

 

Sve 144,000 Sion, nevjesta bježe u pravo vrijeme i bit će pošteđeni, kao i što su bili pravi kršćani 66. godini, koji su pobjegli u planine Pelle u zemlji Peree. Ponavljam, doslovnih deset dana pokolja (Otk 2:10) pravih svetaca (mučenika) kao sjemena za obraćenje drugih, dogodit će se u vremenskom intervalu između 1290. i 1300. i 1335. dana. Ti mučenici nisu 144,000, naravno, već predstavljaju vjerne djeverušine goste na svadbi, vidi Veliku borbu 426-7.

 

Dva Perioda Predaha

 

U tipologiji 66.-70., prvi predah došao je kad je Cestius postavio rimsku zastavu na židovsko tlo, a onda napustio Jeruzalem. Kad je otišao, bilo je to vrijeme predaha u kojem su svi pravi kršćani pobjegli u gradić Pella, u zemlji Pereji, SDA Bible Commentary, sv. 5, str. 74-77. Kad se Tit vratio tri i pol godine kasnije uništiti Jeruzalem i Hram, Židovi u Pelli pobjegli su u planine Pelle. Isto tako, na početku Nacionalnog Nedjeljnog Zakona u SAD-u, svi pravi kršćani će se preseliti u manja mjesta prije nego što pobjegnu u planine i druga skrovita mjesta za vrijeme predaha koji će biti 1260 dana kasnije, kada će biti dano upozorenje od 30 dana prije stroge provedbe Nedjeljnog Zakona sa teškim kaznama, čak i smrti. Ovo tridesetodnevno razdoblje upozorenja također je vrijeme predaha, kad će svi pravi kršćani pobjeći na skrovita mjesta u planinama i pustinjama. Tri puta sam bio upućen: "Ovo je pravo Svjedočanstvo." Odgovorio sam tri puta: "Amen!", "Amen!", "Amen! I hvala Gospodine Bože Jahve!"

 

Završno Vrijeme za Prodaju Svega što Posjedujemo i Davanje Svega za Promoviranje Božjeg Djela

 

Svu imovinu treba prodati prije kraja razdoblja od 1260 dana, jer ćemo morati bježati tijekom razdoblja upozorenja od 30 dana kada će nam biti naređeno da uzmemo žig ili smrt!

 

Treba vremena da se proda nekretnina pa bi trebalo početi prodavati oko šest mjeseci prije dana 1260. Ipak, nema sumnje da će se vrijednost novca smanjiti prije toga vremena pa bi se trebala razmotriti mudrost prodaje prije tog vremena i iznajmljivanje umjesto toga. Treba dobro odlučiti između prodaje ili zadržavanja imanja ako se na imanju može zarađivati za život.

 

Treba imati na umu da Ellen White kaže da nacionalno otpadništvo prati nacionalna propast. Prema Danielu 8:8,9, veliki rog (sila) slomljen je PRIJE nego što se pojavi mali rog (zvijer). Ovaj faktor također treba uzeti u obzir pri određivanju kada prodati svoju imovinu i staviti novac u Božje djelo upozoravanja drugih o neizbježnoj propasti.

 

Nisam vidio dan ni sat, ni godinu Isusovog dolaska. To će se dogoditi u neko neodređeno vrijeme uskoro nakon što prođe 1335 dana. Nisam vidio točan trenutak kraja perioda milosti, ali vjerujem da će to biti 1335. dan.

 

Ukazano mi je na Daniela 7:25 i pokazano da ovo proročanstvo ima doslovnu 3 1/2 godišnju aplikaciju na kraj, a ovo vrijeme je dano zvijeri nakon što četvrto kraljevstvo skupi svoje globalno upravljačko tijelo ili Svjetsku Vladu. Ta sila daje silu malom rogu, kojemu se ovaj put daje (42 mjeseca, Otk 13:1-5) kako bi istrijebio svece Svevišnjega i pomislio promijeniti vremena i zakone.

 

"Budući da će [prvi] proglas što ga budu izdali razni vladari kršćanskog svijeta protiv onih koji vrše Božje zapovijedi uskratiti zaštitu vlasti i prepustiti ih onima koji ih žele uništiti, Božji će narod pobjeći iz gradova i sela, da se okupe u skupinama te će obitavati najpustijim i najsamotnijim mjestima. Mnogi će potražiti sklonište u planinskim utvrdama. Kao kršćanima iz pijemontskih dolina, učinit će visoka mjesta zemlje svojim utočištima pa će zahvaljivati Bogu na utvrdama stijena. (Izaija 33:16) Ali će mnogi iz svih naroda i slojeva, svi odreda, bogati i siromašni, crni i bijeli dospjeti u najnepravednije i najokrutnije ropstvo. Božji voljeni će provoditi teške dane [potencijalno najmanje od 1260. do 1335. dana], vezani lancima, zatvoreni iza rešetaka, osuđeni na smrt, neki naizgled ostavljeni da umru od gladi u mračnim i odvratnim tamnicama. Nijedno ljudsko uho nije otvoreno da čuje njihov jauk, nijedna ljudska ruka nije im spremna pomoći." The Great Controversy, 626. Ovo je u suprotnosti sa smrtnim proglasom opisanim na stranici 635, gdje nalazimo:

 

Konačni Proglas Smrti

 

"Bit će odlučeno da u jednoj noći zadaju konačni udarac kojim će zauvijek ušutkati glas neslaganja i prijekora. Božji narod — neki u zatvorskim ćelijama, neki skriveni u samotnim skloništima u šumama i planinama [od vremena proglasa sa 626 stranice] — još uvijek vape za božanskom zaštitom, dok se na sve strane skupine naoružanih ljudi, poticane od vojski zlih anđela, pripremaju za smrtonosno djelo. I upravo sada, u času najveće opasnosti, Izraelov Bog će se umiješati da izbavi svoje izabranike." The Great Controversy, p. 635.

 

Gornja izjava je dokaz da će čak i neki koji ne mogu pobjeći u planine izdržati do kraja i biti spašeni i preneseni bez da vide smrt. To će ohrabriti one koji su zatvoreni.

 

Znači, postoje dva različita smrtna proglasa. U prvom, ljudi su uhvaćeni, stavljeni u ropstvo, pa čak i ubijani [sjetimo se da je Ellen White rekla da će biti mnogo mučenika]. Pri drugom smrtnom proglasu, cijeli Božji narod je izbavljen. Kad kažem izbavljen, ne mislim da će odmah biti preneseni. Mislim da oni (144,000) neće biti ubijeni nakon toga. Oni će čekati Božji glas.

 

Neke SDA vođe izradili su tablice s istim danima s kojima se i ja bavim. U krivu su zato što zahtijevaju bijeg u planine na početku Nacionalnog Nedjeljnog Zakona.

 

Božji blagoslov,

 

Rwb

 

Prijevod: Ivan Komadina

 

Uredio: Dejan Meznarić