Identificiranje Kraljevstava (Država, Sila) Daniela 8 kod Primjene za Kraj Vremena

 

 

Povratak na Glavnu Stranicu


 

 

 

Daniel je imao viziju u Šušanu u pokrajini Elam uz rijeku Ulai, Daniel 8:1-2. Naš je cilj definirati ove regije kako bismo mogli definirati ovna iz stiha 4.

 

Šušan je nekoć bio glavni grad Elama:

 

http://www.christiananswers.net/dictionary/shushan.html [Elam] leži u uzvisinama Susiane, na istoku Tigrisa, oko 150 milja sjeverno od glave Perzijskog zaljeva. To je moderni Šuš, na sjeverozapadu Shustera.

 

Dn 10:4 "A dvadeset i četvrtoga dana prvoga mjeseca, kada bijah kraj Velike rijeke, a to je Hidekel,"

 

Hiddekel je hebrejski riječ za Tigris:

https://www.google.hr/search?rlz=1C1GCEA_enHR780HR780&biw=1280&bih=535&ei=KLZ3W_OqHPHLrgTOooi4BA&q=hiddekel+rijeka&oq=hiddekel+rijeka&gs_l=psy-ab.3...3690.4062.0.4549.4.4.0.0.0.0.133.262.0j2.2.0....0...1c.1.64.psy-ab..2.1.131...33i160k1.0.i7oTToSZ0Xw

 

Elam je opisan na sljedećem linku: https://hr.wikipedia.org/wiki/Elam

To je drevna zemlja jugozapadne Azije u današnjem jugozapadnom Iranu. Uspostavljena je istočno od rijeke Tigris i bila je poznata po svojim ratobornim ljudima, za koje se tradicionalno smatralo da potječu od Noinog sina Shema.

 

Rijeka Ulai

 

http://www.christiananswers.net/dictionary/ulai.html

 

Eulaus Grka; rijeka Susiana

 

Vjerojatno je to bila istočna grana Choaspera (Kerkhan) koja se podijelila na dvije grane [Današnji Tigris i Eufrat] oko 20 milja iznad grada Suze. Dakle, Daniel (8:2,16) govori kako stoji između "obala Ulaia", tj. između dva potoka podijeljene rijeke - sada rijeke Tigris i Eufrata.

 

Iran: Iz Wikipedije.

 

Iran (Perzija, Perzijski) je zemlja bliskog istoka koja se nalazi na jugozapadnoj Aziji i graniči s Azerbajdžanom, Armenijom i Turkmenistanom na sjeveru, Pakistanom i Afganistanom na istoku, Turskom i Irakom na zapadu. Iako je lokalno poznat kao Iran barem od sassanianskog razdoblja, do 1935. zemlja je bila referirana na Zapadu kao Perzija. Godine 1959. Mohammad Reza Shah Pahlavi najavio je da se oba naziva mogu koristiti. Godine 1979. revolucija koju je na kraju vodio Ayatollah Khomeini, uspostavila je teokratsku islamsku Republiku, mijenjajući službeni naziv zemlje u Islamska Republika Iran. Ime Iran je srodnik arijskog značenja "Zemlja arijevaca".

 

Dn 8:20 Ovan s dva roga što si ga vidio jesu kraljevi Medije i Perzije.

 

Iran je Perzija. Irak je Medija. Sila Zapadnog jarca dolazi u početku protiv obje države bez dodirivanja tla.

 

Jarac Daniela 8:5: Janje, pobožno biće, njegova etimologija. Jarac. http://www.abdn.ac.uk/bestiary/comment/21r.hti

 

"Jarac" pronalazi svoju etimologiju kao "janje". Adventisti znaju da je Janje simbol Sjedinjenih Američkih Država. Njegova etimologija u njegovim osnovnim elementima, najranija poznata upotreba i promjene u obliku i značenju, prateći njegov prijenos s jednog jezika na drugi, identificirajući svoje srodnike na drugim jezicima i rekonstruirajući njegove pretke gdje je to moguće. American Heritage® rječnik engleskog jezika, četvrto izdanje

 

Drevno, "jarac" sa zapada bila je Grčka, a značajan rog bio je Aleksandar velik: http://www.antipas.org/bible_study_aids/subjects/daniel/daniel8.html

 

"Daniel je bio svjedok žestokog sukoba između ovna i jarca. Ovan je predstavljao medo-perzijsku vlast (8:20) sa svojim rogovima koji simboliziraju dvostruke dinastije koje su svoje osvajanje usmjerile zapadno prema Grčkoj, sjeverno prema Armeniji i južno prema Egiptu. Jarac je predstavljao Grčko carstvo, a njegov značajni rog Aleksandra Velikog (21. stih). S velikom bijesom su Grci slomili medo-perzijski stisak svijeta, ali nakon Aleksandrove prerane smrti, grčka vladavina bila je podijeljena na sljedeća četiri kraljevstva (stih 8,22; 7:6; 11:2-3)."

 

Značenje Daniela 8 za Kraj Vremena

 

Daniel je rekao da se njegova vizija odnosi na kraj gnjeva:

 

Dn 8:19 "I reče: “Evo, obznanit ću ti što će biti na SAMOM SVRŠETKU gnjeva; jer će u određeno vrijeme biti svršetak."

 

Komentar Dejan: Svršetak gnjeva, je izlijevanje 7 zala.

 

Otk 14:10 i on će piti od vina gnjeva Božjega, koje je natočeno nepomiješano u čaši njegova gnjeva; i bit će mučen u ognju i sumporu u nazočnosti svetih anđela i u nazočnosti Jaganjca:

Otk 15:7 I dade jedno od četiri bića sedmorici anđela sedam zlatnih posuda punih gnjeva Boga koji živi u vijeke vjekova.

Otk 15:8 I ispuni se hram dimom od slave Božje i od snage njegove; i nitko ne mogaše ući u hram dok se ne dovrši sedam zala sedmorice anđela.

Otk 16:1 I čuh iz hrama snažan glas gdje sedmorici anđela govori: “Idite i izlijte na zemlju posude Božjega gnjeva.”

 

Dakle, ova činjenica stavlja Daniel 8 skroz pred kraj perioda milosti, jer kad počne izlijevanje zala, period milosti je završio. Kraj komentara.

 

Dn 8:17 "Razumij, sine čovječji, jer će to viđenje biti za razdoblje svršetka."

 

Povijesni pogled na Daniela 8 je vrlo istinit. To je bilo ispunjenje tog poglavlja. Međutim, to ne isključuje primjenu za kraj vremena. Znamo da će mali rog ponovno ustati.

 

Povijesni drevni pogled koji uključuje Aleksandra Grčke, nije bio u kontekstu kraja vremena koji uključuje sam svršetak gnjeva. Također, Aleksandar se brzo kretao, ali je dirao tlo!

 

Jarac ima značajan rog (stih 5). To označava zapadnu silu koja dolazi "sa zapada po licu čitave zemlje i ne dodiruje zemlju".

 

Ovan s dva roga, Medija i Perzija, Irak i Iran, ratuje s "jarcem" sa Zapada, a u primjeni za kraj vremena, Zapad je Amerika. Dokaz? Sigurno. U bilo kojoj drugoj povijesnoj primjeni, prije kraja vremena nije bilo ratnog stroja koji bi mogao doći do ovna bez dodirivanja tla, Daniel 8:5. Ova činjenica ažurira Daniel 8 na sadašnju primjenu!

 

Još jedan od ključnih i zanimljivih čimbenika je da SAD ima pomorske baze na Ciparskim otocima, neposredno uz obalu Grčke. Ime baze je: Akrotiri Royal Air Force Base, Akrotiri, Cipar. Dakle, "jarac" i dalje može doći sa zapada jer se zapad odnosi na Grčku.

 

Komentar Dejan: Daniel 8 nam otkriva još jednu stvar:

 

Dn 8:8 Zbog toga jarac postade nadasve velik; a kada bijaše snažan, veliki rog bi slomljen: umjesto njega narastaše četiri roga istaknuta prema četiri nebeska vjetra.

 

Četiri vjetra nalaze se u otkrivenju 7, gdje je anđelima rečeno da zadržavaju vjetrove dok se ne zapečate sluge Božje na njihovim čelima.

 

Otk 7:1 Nakon toga ugledah četiri anđela gdje stoje na četiri kraja zemlje zadržavajući četiri zemaljska vjetra da vjetar ne puše nad zemljom, ni nad morem, ni nad ikojim drvetom.

Otk 7:2 I ugledah nekog drugog anđela gdje uzlazi od sunčeva istoka s pečatom Boga živoga; i povika on jakim glasom onoj četvorici anđela kojima bijaše dano da naude zemlji i moru,

Otk 7:3 rekavši: “Nemojte uditi ni zemlji, ni moru, ni drveću, dok ne opečatimo sluge Boga našega na njihovim čelima.”

 

Ovo također jasno stavlja kontekst Daniel 8 na kraj vremena. Otpuštanje 4 vjetra, označava kraj vremena milosti. To je period kad počinje izlijevanje 7 zala.

 

Otk 9:13 I zatrubi šesti anđeo; i začuh gdje glas od četiri roga zlatnoga žrtvenika koji je pred Bogom

Otk 9:14 govori šestome anđelu koji imaše trublju: “Odriješi četiri anđela koji su svezani na velikoj rijeci Eufratu.”

Otk 9:15 I bijahu odriješena četvorica anđela, koji bijahu spremni za taj sat, i dan, i mjesec, i godinu, da pobiju trećinu ljudi.

 

Još jedna zanimljivost je da su svezani na rijeci Eufrat, gdje je Daniel primio viziju, među rijekama Ulaja, između Tigrisa i Eufrata. Kraj komentara.

 

Zaključci

 

Ovan ima dva roga koji označavaju dvije sile. Irak je jedan rog. Iran je drugi. Jedan rog veći je od drugog. Iran je najveći rog - najmoćnija prijetnja. Prema Danielu 8, Amerika će napasti Iran. Već je napala jedan od rogova, Irak. Njezin napad na Iran bit će uspješan što se tiče pokoravanja te zemlje, ali će doći uz veliko financijsko iscrpljivanje SAD-a. Toliko jako, da će njezin značajan rog biti slomljen, Daniel 8:8.

 

Razbijanje (američkog) značajnog roga (sile) će uključivati ​​financijsku propast zbog velikih troškova koji su uključeni. Već sada je njezin nacionalni dug prešao mogućnost oporavka, osim ako ne devalvira (spusti vrijednost) svoju valutu, a to je ono što će konačno biti prisiljena učiniti. Zato se moramo izvući iz duga prije nego što desetkuje vrijednost svoje valute do te mjere da će većina Amerikanaca biti strahovito osiromašena. Bit će ponižena do prašine.

 

Drugi čimbenik koji ukazuje na buduću primjenu Daniela 8 je pojava sile malog roga. Adventisti poučavaju buduće ispunjenje, kao i povijesnu manifestaciju. Mali rog se ne pojavljuje u svojoj prijašnjoj sili (punom ozdravljenju rane) sve dok se rogovi Medije i Perzije ne slome.

 

Također, zapamtite da Otkrivenje 13:3-5 kaže da će biti proročanstvo o vremenu od 42 mjeseca NAKON ŠTO SE RANA izliječi. To je apsolutni dokaz da se tvrdnja Ellen White da više nema određenog vremenskog proročanstva, mora tumačiti da to znači da nema više dan za godinu proročanstava, jer postoje određeni vremenski periodi koji su spomenuti u Otkrivenju koji su za kraj vremena. Pogledajmo ih dalje:

 

42 mjeseca Otkrivenja 13:3-5

 

Kao što je već spomenuto, 42 mjeseca Otkrivenja 13:3-5, događa se NAKON ŠTO SE RANA IZLIJEČI. Rana nije POTPUNO izliječena dok Rim nema moć progoniti kao što je u prošlosti.

 

Pet mjeseci Otkrivenja 9:5,10

 

Otk 9:5 I dano im je ne da ih ubijaju, nego samo da ih muče pet mjeseci; a muka njihova bijaše kao muka kada štipavac ubode čovjeka.

 

Otk 9:10 I imahu repove poput štipavaca, i žalce u svojim repovima: njihova moć bijaše da pet mjeseci zadaju bol ljudima.

 

Komentar Dejan: Sat, Dan, Mjesec i Godina Otkrivenja 9:15

 

Otk 9:15 I bijahu odriješena četvorica anđela, koji bijahu spremni za taj sat, i dan, i mjesec, i godinu, da pobiju trećinu ljudi.

 

Pošto je ovaj vremenski period NAKON isteka perioda milosti, MORA BITI DOSLOVAN.

 

1260, 1290 i 1335 Dana Daniela 12

 

Dn 12:7 I čuh čovjeka odjevena u lan, koji bijaše nad vodama rijeke, kada je podigao svoju desnicu i svoju ljevicu prema nebu i zakleo se onime koji živi zauvijek, da će to biti na neko vrijeme, vremena i pola vremena; i da će sve to svršiti kada on dovrši rasulo snage svetoga naroda.

Dn 12:8 Čuh, ali ne razumjeh. Tada rekoh: “Gospodine moj, što će biti svršetak toga?”

Dn 12:9 On reče: “Idi svojim putem, Daniele; jer su te riječi zatvorene i zapečaćene do razdoblja svršetka.

Dn 12:10 Mnogi će se očistiti, ubjeliti i prokušati, ali će zli zlo postupati i nitko od zlih neće razumjeti; no mudri će razumjeti.

Dn 12:11 Od dana kada bude ukinuta svakodnevna i postavljena grozota koja pustoši, bit će tisuću dvjesto i devedeset dana.

Dn 12:12 Blagoslovljen je onaj tko čeka i dočeka tisuću tristo trideset i pet dana.

 

Gnjusoba Opustošenja će biti PRISILAN NEDJELJNI ZAKON, pod kaznom smrti. To je također doslovno proročko vrijeme za budućnost, BEZ OBZIRA ŠTO IMA POVIJESNU PRIMJENU.

 

Sat Otkrivenja 17:12; 18:10,17,19

 

Otk 17:12 I deset rogova koje si vidio deset je kraljeva, koji još nisu primili kraljevstvo, ali primit će vlast kao kraljevi na jedan sat zajedno sa zvijeri.

Otk 18:10 izdaleka će stajati, prestrašeni zbog njezina mučenja, govoreći: “Jao, jao, grade veliki! Babilone, grade silni! jer je u jednome satu došla tvoja osuda.”

Otk 18:17 Jer u jednome satu opustje toliko bogatstvo.” I svaki kormilar, i svi oni na lađama, i mornari, i koji god po moru posluju, stajahu izdaleka

Otk 18:19 I posipahu glave prašinom te vapeći, plačući i jadikujući, govorahu: “Jao, jao, grade veliki, u kojemu su se od njezinih dragocjenosti obogatili svi koji su imali lađe na moru! jer u jednome satu on opustje!”

 

Kraj komentara.

 

Deset dana Otkrivenja 2:10

 

Otk 2:10 Nemoj se bojati onoga što ćeš pretrpjeti: evo, neke od vas đavao će baciti u tamnicu da budete iskušani; i imat ćete nevolju deset dana. Budi mi vjeran do smrti i dat ću ti vijenac života.

 

Što se tiče stiha 10, Ellen White komentira to i čini se da ga primjenjuje u kontekstu kraja vremena:

 

10. Krune koje Daruje Krist. - U taj dan konačne kazne i nagrade, i sveci i grešnici prepoznat će u Onome koji je bio razapet Suca svih živih. Svaka kruna koja se daje svetima Svevišnjega bit će darovana Kristovim rukama - onim rukama koje su okrutni svećenici i vladari osudili da se pribiju na križ. On jedini može dati ljudima utjehu vječnog života (RH 22. studenog 1898.). {7BC 958.2}

 

Nevolja koja uključuje deset dana čini se povezana s vremenom nevolje na kraju svega. Ovo se odnosi na mučenike tijekom vremena nevolje koji služe kao sjeme za nove obraćenike. Ellen White je rekla da se sve poruke crkvama primjenjuju do kraja vremena:

 

"Imena sedam crkava simboliziraju crkvu u različitim razdobljima kršćanske ere. Broj 7 ukazuje na potpunost i simbol je činjenice da se poruke [množina] protežu do kraja vremena, dok sami simboli otkrivaju stanje crkve [kolektivno i generalno] u različitim razdobljima povijesti svijeta." E.White, Djela apostolska, str. 585

 

Ako se poruke protežu do kraja vremena, onda se poruka o 10 dana kušanja do smrti, koja se odnosi na mučenike kraja vremena, primjenjuje na kraj vremena.

 

Čini se da nema simbolizma uključenog u 42 mjeseca Otkrivenja 13:1-3; 10-dnevno razdoblje Otkrivenja 2:10; niti petomjesečno razdobljem spomenuto u Otkrivenju 9:5 i 9:10. Sve izgleda kao doslovno, određeno vrijeme. Dakle, postoje određena vremenska proročanstva, ali se ne odnose na dan za godinu proročanstva. Sve što možemo sigurno zaključiti je da kada Ellen White kaže da više neće biti praćenja određenog vremena, morala je misliti na proročanstva dan za godinu, ili proročko vrijeme.

 

Druga (dvostruka) primjena proročanstva od 2300 dana

 

Iako ne bih pomaknuo ni pribadaču s adventističkog pionirskog povijesnog pogleda na proročanstvo 2300. dana, kao što to radi Charles Wheeling, ne postoji ništa što onemogućava drugo ispunjenje tog razdoblja u doslovnom vremenu, a ne po principu dan za godinu. Pročitao sam sve prigovore koji govore da nema više vremenskih proročanstava, ali postoji ogroman problem s takvim pogledom. Više volim tumačiti Ellen White tako da ne proturječi Svetom pismu. Oni koji ju tumače misleći da nema više doslovnih proročkih vremena, čine ju da proturječi Bibliji. Također, Daniel jasno pokazuje da je kontekst poglavlja 8 kraj vremena.

 

Božji blagoslov,

 

Ron Beaulieu

 

Prijevod: Dejan Meznarić