Savjet Ellen White za liječnika koji sumnja

 

 

Povratak na Glavnu Stranicu


 

 

Oni koji su prošli kroz borbe i uzdigli se iznad sumnji i pretpostavki, razumiju kako ‘Bog daje obilje dokaza da mu možemo vjerovati, ali nikada neće ukloniti sve izgovore za nevjerstvo. Oni koji traže podršku za sumnju, uvijek će je naći, a oni koji odbijaju prihvatiti i poslušati Božju riječ sve dok ne bude uklonjen svaki mogući prigovor, tako da više nema mogućnosti za sumnju, nikada neće doći k svjetlu.’ —The Great Controversy, 527. Kao što je s Biblijom tako je i sa svjedočanstvima.

 

‘Oni koji žele sumnjati uvijek mogu naći mnogo prilika za to. Bog ne namjerava otkloniti svaki povod za nevjerovanje. On pruža jasne dokaze, koji se moraju pažljivo ispitati u poniznosti i duha spremnog da primi pouku, i svi trebaju odlučiti na osnovu težine pruženih dokaza.’ —Testimonies for the Church 3, 255

 

‘Sotona je uvijek spreman da ti podmeće sve moguće sumnje; ali ako su tvoje oči otvorene u vjeri, naći ćeš dovoljno dokaza za vjeru. Međutim, Bog nikada ne otklanja niti sve uzroke za sumnju…’

 

‘Bog onima koji iskreno traže daje dovoljno dokaza za vjerovanje; dok će onaj koji se okreće od težine dokaza samo zato što ima i takvih pojedinosti koje svojim ograničenim umom ne može objasniti, bit će ostavljen u ledeno hladnoj atmosferi nevjerovanja, vječitog istraživanja i sumnji, i doživjet će u svojoj vjeri pravi brodolom.’ —Testimonies for the Church 4, 232-233.

 

‘Koji će te glas priznati kao glas Božji? Čime bi vam još Gospod mogao pomoći da uvidite pogrešnost svoga puta i da se popravite? Kakvom silom bi još mogao djelovati na tu skupštinu? Odbijate li vjerovati dokle god se ne ukloni svaka sjenka neizvjesnosti i svaka mogućnost sumnje, nećete povjerovati nikad. Sumnja koja da bi nešto prihvatila traži savršenu spoznaju o tome, nikad se neće prestati suprotstavljati vjeri. Gospod traži od nas da poslušamo glas dužnosti, iako mnoštvo glasova sa svih strana sugerira da pođemo u suprotnom pravcu. Od nas se zahtijeva ozbiljna pažnja kako bi mogli razlikovati glas koji govori za Boga. Glas savjesti moramo poslušati bez ikakvog pregovaranja ili kompromisa s osobnim sklonostima, kako nas ne bi prestajao opominjati prepuštajući kontrolu trenutnim pobudama. Riječ Gospodnja dolazi do svih nas koji se nisu odupirali njegovom Duhu odlukom da ne slušamo i ne izvršavamo... Taj glas se čuje u opomenama, savjetu i ukoru. To je poruka svjetlosti koju Bog upućuje svome narodu. Ako čekamo na glasniji poziv ili povoljnije prilike, svjetlost se može povući, a mi ćemo ostati u mraku. —Testimonies for the Church 5, 68-69.

 

Živimo usred opasnosti posljednjih dana. Uskoro će se sve što može biti prorešetano. Svijet ubrzano zauzima strane u velikoj borbi dobra i zla. Neprijatelj sa svim svojim sotonskim vještinama neprestano radi kako bi zadobio duše. Utjecao je na umove mnogih koji znaju istinu i tako ih odveo na put koji je suprotan svjetlu koji je Bog dao. Čak i kad im je Bog poslao upozorenja, zatvorili su uši i nastavili hodati putem svojih srca. Oni koji su u neizvjesnosti u vezi s porukama upozorenja koje Bog šalje ubrzo će zauzeti svoje stajalište za ili protiv istine.

 

Pokazano mi je mnogo duša koje Sotona kuša kako bi se odrekli vjere. Vođeni neposvećenom i nesvetom revnošću usmjeravat će druge na nepoznate puteve i pod njihovim vodstvom mnogi će se zaplesti u neprijateljske zamke.

 

Gospodin poziva svoje uspavane ljude da se probude iz sna. Mnogi koji u svom neznanju sebe smatraju mudrim - poput ludih djevica iz prispodobe - ne shvaćaju kako se njihove svjetiljke gase. Kad se probude u svom stanju, za njih će biti prekasno da nabave svježu zalihu ulja, pa neće biti spremne upoznati Zaručnika.

 

Recimo onima kojima je došlo vrijeme za odluku: ‘S poniznošću srca ozbiljno tražite Gospoda.’ Što duže koračate stazom sumnje i zbunjenosti, manje ćete osjećati utjecaj Božjeg Duha. Ako će te čekati dok na svako pitanje ne dobijete odgovor s kojim će te biti savršeno zadovoljni, nikad ne biste vjerovali. Često je potrebno da vjera prethodi dokazima. — Letter 234, 1906, pp. 1-6. (To Dr. William Sadler, July 9, 1906.)

 

White Estate

Washington, D. C.,

 

24. travnja 1979.

 

 

 

Preveo: Ivan Komadina