Prijelazno Stanje

 

Povratak na Glavnu Stranicu


 

 

 


1. Kako Biblija predstavlja smrt?

1Sol 4:13 "Ali ne bih htio da budete u neznanju, braćo, u pogledu onih koji su usnuli; da ne tugujete kao ostali koji nemaju nadu." Vidi također 1 Kor 15:18,20; Ivan 11:11-14.

 

BILJEŠKA: U čvrstom snu čovjek je potpuno nesvjestan; vrijeme prolazi neprimjetno; i mentalne funkcije koje su aktivne za vrijeme svjesnosti, su suspendirane u snu.

 

2. Gdje mrtvi spavaju?

Dn 12:2 "I probudit će se mnogi od onih koji spavaju u prahu zemaljskom." Vidi također Prop 3:20; 9:10.

 

3. Koliko dugo će tamo spavati?

Job 14:12 "Tako čovjek liježe i ne ustaje: sve dok nebesa više ne bude, neće se oni probuditi ni iz svoga sna ustati."

 

4. Što je Job rekao da će čekati nakon smrti?

"Ako čovjek umre, hoće li opet živjeti? Sve dane borbe svoje ja ću čekati dok ne dođe promjena moja." Stih 14.

 

5. Gdje je rekao da će čekati?

Job 17:13 "Ako čekam, grob je dom moj: u tami ja postelju svoju načinih."

 

Stranica 512

 

6. Dok je u ovom stanju, koliko osoba zna o onima koji su živi?

Job 14:21 "Sinovi mu se domognu časti, a on za to ne zna; ako su uniženi, on to na njima ne opaža."

 

7. Što se događa s čovjekovim mislima pri smrti?

Ps 146:4 "Iziđe iz njega duh, u zemlju svoju on se vraća; istoga dana propadnu namisli njegove."

 

8. Znaju li mrtvi išta?

Prop 9:5 "Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa, niti imaju više nagrade, jer je zaboravljen spomen na njih."

 

9. Sudjeluju li oni u zemaljskim stvarima?

"Nestalo je i njihove ljubavi, i njihove mržnje, i njihove zavisti; i nemaju više udjela ni u čemu što se čini pod suncem." Stih 6.

 

BILJEŠKA: Ako je netko svjestan nakon smrti, znao bi za promicanje ili ponižavanje svojih sinova. Ali Job kaže da osoba to ne zna. Ne samo tako, već osoba u smrti gubi sve atribute uma,- ljubav, mržnju, zavist, itd. Stoga je jasno da su njegove misli propale i da on ne može imati ništa više sa stvarima ovoga svijeta. Ali ako se, kao što neki poučavaju i vjeruju, čovjekova sposobnost mišljenja nastavlja nakon smrti, on živi; a ako živi, ​​mora biti negdje. Gdje je on? Je li on na nebu, ili pak u paklu? Ako ide na bilo koje mjesto pri smrti, kakva je onda potreba za budućim sudom, ili uskrsnućem, ili drugim Kristovim dolaskom? Ako se sud ne događa u trenutku smrti, ali ljudi dobiju njihovu nagradu pri smrti, onda njihova nagrada prethodi njihovom sudu i pojavila bi se mogućnost da su neki nakon smrti otišli na pogrešno mjesto i moraju biti poslani drugdje, nakon što su možda bili blaženstvu ili mučenju godinama.

 

10. Što psalmist kaže, hvale li mrtvi Boga?

Ps 115:17 "Ne hvale mrtvi Gospodina, niti itko od onih što slaze u tišinu."

 

11. Koliko znamo o Bogu kad smo mrtvi?

Ps 6:5 "Jer u smrti nema spomena na tebe."

 

BILJEŠKA: Ne postoji ni sjećanje na Boga. Kao što smo već vidjeli, Biblija svugdje predstavlja mrtve kao uspavane. Da su na nebu ili u paklu, bi li bilo prikladno predstavljati tako? Je li Lazar, kojeg je Isus ljubio, bio na nebu kad je Spasitelj rekao: "Naš prijatelj Lazar spava"? Ivan 11:11. Ako je tako, pozivajući ga u život zapravo je bilo pljačkanje blaženstva neba koje mu je s pravom pripadalo. Usporedba bogataša i Lazara, zabilježena u Luki 16, nije nam dana da nas pouči svjesnosti u smrti, već da na sudu bogatstvo neće ništa koristiti osim ako se ne koristi ispravno i dobrotvorno, i da siromaštvo nikoga neće zadržati izvan neba.

 

Stranica 513

 

12. No, nisu li pravedni mrtvi na nebu?

Dj 2:34 "Jer David nije uzašao na nebesa."

 

13. Što se mora dogoditi prije nego što mrtvi mogu hvaliti Boga?

Iza 26:19 "Živjet će tvoji mrtvi: zajedno s mojim mrtvim tijelom oni će ustati. Probudite se i pjevajte, vi koji u prahu prebivate; jer rosa tvoja je kao rosa na bilju, i zemlja će mrtve izmetnuti."


14. Kada je David rekao da će biti zadovoljan?

Ps 17:15 "Što se mene tiče, ja ću u pravednosti gledati lice tvoje: zadovoljit ću se, kada se probudim, s likom tvojim."

 

15. Kad ne bi bilo uskrsnuća mrtvih, kakvo bi bio stanje onih koji su zaspali u Kristu?

1Kor 15:16-18 "Jer ako mrtvi ne uskrsavaju, ni Krist nije uskrsnuo; a ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša: još ste u svojim grijesima. Tada su propali i oni koji usnuše u Kristu."

 

16. Kada će se održati uskrsnuće pravednika?

1Sol 4:16 "Jer će sam Gospodin, s povikom, s glasom arkanđela i s trubljom Božjom, sići s nebai najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu."

 

BILJEŠKE. - Ako, kao što je navedeno u Prop 9:5, mrtvi ne znaju ništa, tada nemaju saznanja o vremenu koje je prošlo. "Šest tisuća godina u grobu mrtvome čovjeku nije ništa više nego što je treptaj oko za žive." Za njih je svijest, naše jedino sredstvo mjerenja vremena, nestala; i kad se probude, činit će im se da nimalo vremena nije prošlo. I ovdje se nalazi najutješnija misao u biblijskoj doktrini spavanja mrtvih, da u smrti nema svijesti o prolasku vremena. Za one koji spavaju u Isusu, njihov san, bio dug ili kratak, bio godinu dana, tisuću godina ili šest tisuća godina, bit će kao da trenutak tužnog razdvajanja odmah slijedi radosno okupljanje u prisutnosti Isusa pri Njegovom veličanstveno pojavljivanju i uskrsnuću pravednika.

To bi također trebala biti utješna misao onima čiji su životi bili ispunjeni tjeskobom i tugom za umrlim voljenim osobama koje su ustrajale u grijehu, znati da oni sada ne trpe u mukama, nego sa svim ostalim mrtvima tiho spavaju u svojim grobovima. Job 3:17.

Ponovno, pokvarili bi sreću nečijeg uživanja na nebu, kad bi mogao pogledati na zemlju i vidjeti svoje prijatelje i rodbinu koji pate od progonstva, oskudice, hladnoće, gladi, ili žaleći za mrtvima. Božji je put najbolji - da sav svjestan život, animacija, aktivnost, misli i svijest prestanu pri smrti i da svi trebaju čekati do uskrsnuća za svoj budući život i vječnu nagradu. Vidi Heb 11:31,40.

 

SLEEP on, beloved! sleep, and take thy rest;

Lay down thy head upon thy Saviour's breast.

We love thee well, but Jesus loves thee best-

Good night.